4
kasia: W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B
umieszczono drut AOB zgięty pod kątem α, po którym ślizga
się ze stała prędkością v prosty odcinek drutu MN prostopadły
do ramienia OB kąta α. Wektor indukcji magnetycznej jest
prostopadły do płaszczyzny drutów. Wszystkie druty mają
oporność ρ na jednostkę długości. Znaleźć siłę
elektromotoryczną E indukowaną w obwodzie A1OB1 oraz
natężenie I prądu w tym obwodzie.
30 maj 12:03
Leszek: pole powierzchni jakie w czasie t zakresla drut MN :
S=0,5*OB1*A1B1 ; OB1 =v*t ; A1B1 = v*t*tgα ;
czyli S= 0,5*v2*t2*tgα ; strumien wektora indukcji magnetycznej Fi = B*S
Fi= 0,5*B*v2*t2*tgα
SEM =− dFi/dt ; SEM = −B*v2*t *tgα
opor calkowity obwodu A1OB1 ;
R=q(OB1 +OA1 + A1B1) = q*v*t( 1+ tgα +1/cosα)
+
natezenie pradu w obwodzie : I = SEM/R = B*v*tgα/q(1+tgα +1/cosα)
30 maj 13:13
Faraday: Aby podstawić zmiane strumienia pola do wzoru na siłę elektromotoryczną trzeba wycałkować po
polu zakreślanym przez zgięty drut.
30 maj 13:14
Leszek: Faraday nie masz racji, ruch jest jednostajny i MN prostopadly do OB1
Pole zakreslane jest trojkatem prostokatnym
30 maj 13:28