transformata Laplace'a
mileneczka : Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :
Rozwiąż transformata Laplace'a:
y''+3y'−4y=4x2
z warunkiem początkowym y(0)=−13/8 y'(0)=−3/2
30 maj 11:27
mileneczka : Jeśli wychodzi
F(s)= (64−13s4−51s3)/8s3(s−1)(s+4)
Jak dalej rozpisać to na A B C .... ?
30 maj 18:58
Mariusz:
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| s | | s2 | | s3 | | s−1 | | s+4 | |
30 maj 20:44
mileneczka : nie wychodzi
30 maj 21:44
jc: Jak może nie wyść? Wystarczy rozwiązać układ 5 równań z 5 niewiadomymi.
−−−−−
Na marginesie, ja bym liczył tak:
| | 1 | |
Prawa strona = (16/s3 +(13/8) s + 6) |
| |
| | (s−1)(s+4) | |
lub jakoś podobnie popraw, jeśli się pomyliłem.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) to chyba widać? |
| (s−1)(s+4) | | 5 | | s−1 | | s+4 | |
| s | | 1 | | 1 | | 4 | |
| = |
| ( |
| + |
| ) to też ... |
| (s−1)(s+4) | | 5 | | s−1 | | s+4 | |
| a3 | | s3 − (s3 − a3) | |
| = |
| = |
| s3 (s − a) | | s3 (s − a) | |
| s3 − (s − a)(s2 + sa + a2) | | 1 | | 1 | | a | | a2 | |
| = |
| − |
| − |
| − |
| |
| s3 (s − a) | | s−a | | s | | s2 | | s3 | |
I z tych cegiełek poskładałbym wynik.
30 maj 21:51