Równanie różniczkowe
mileneczka : Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :
Rozwiąż równanie różniczkowe metodą uzmienniania stałej
y''−4y'+4y=sin2x z warunkiem początkowym y(0)=1/8 y'(0)=1
30 maj 11:25
jc: Wykonaj kolejne kroki. Trochę się narachujesz.
30 maj 11:32
mileneczka : Twoja podpowiedź nic mi nie mówi jak to mam zrobić ...
30 maj 11:34
jc:
Szukasz rozwiązania w postaci
u1 y1 + u2 y2
gdzie y1 i y2 są bazowymi rozwiązaniami równania jednorodnego.
Dobierasz u1, i u2 tak, aby
u1' y1 + u2' y2 = 0
u1' y1' + u2' y2' = sin 2x
Czyli rozwiązujesz układ równań i całkujesz.
30 maj 11:43
mileneczka : nie wychodzi mi
30 maj 12:31
jc: Musi wyjść
r2 − 4r + 4 = 0. Podwójny pierwiastek r = 2.
y1 = e2x, y2 = x e2x.
I licz dalej ...
30 maj 12:37
mileneczka : jak rozpisuje
y=c1e2x+c2xe2x
a dalej y'=c1'e2x+c12e2x+c2xe2x+c2*2e2x
nie wiem czy to dobrze czy źle, gubię się
30 maj 12:50
jc: Piszesz układ równań
u1 ' e2x + u2 ' x e2x = 0
u1 ' [e2x] ' + u2 [x e2x ] ' = sin 2x
wyliczasz u1 ' = ..., u2 ' = ... Całkujesz ... Wstwiasz do wzoru y = u1 y1 + u2 y2.
Jeśli przy całkowniu uwzglednisz stałe, masz wszystko.
W przeciwnym wypadku musisz dodać C1 y1 + C2 y2.
Ja użyłem oznaczen u1, u2 bo to nie są stałe.
Jak chcesz mieć indeksy używaj znaku podkreślenia.
Jak chcesz mieć złozone indeksy i wykładniki, umieszczaj je w { }.
Wpisuj spacje, będzie czytelniej.
30 maj 12:59
piotr1973: | | 1 | |
y(x)=c1 e2 x+c2 x e2 x + |
| cos(2 x) |
| | 8 | |
30 maj 14:00
mileneczka : Odpowiedź to i jak znam
30 maj 14:02
piotr1973: z warunkiem początkowym y(0)=1/8 y'(0)=1 mamy:
| | 1 | |
y(x) = xe2 x + |
| cos(2 x) |
| | 8 | |
30 maj 14:04
mileneczka : jak to zrobiłeś ?
30 maj 19:18
jc: Wynik łatwo odgadnąć ... szukając odpowiedzi w odpowiedniej postaci
30 maj 20:28