wyraz ogolny ciagu
6latek : Podaj wzor na wyraz ogolny ciagu ktorego wyrazami sa
a) 2+4+6+8+10+12
b) 1+3+5+7+9+11 ( to robilem wczoraj wiec a
n=n
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) 1 , |
| , |
| , |
| |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
d) 0,7,007,0,0007
e) 1
3,2
3 3
3 4
3
f) 4,4
2,4
3,4
4,4
5
g) 0,1*3, 2*4,3*5 , 4*6.
h) −1,−1,1 −1 ,1 tu a
a= (−1)
n
30 maj 11:20
Jerzy:
Cześć

b) arytmetyczny
30 maj 11:26
6latek : f) to moze byc an= 4n
e) an= n3
Tak teraz zauwazylem
Natomiast co do reszty to nie wiem
30 maj 11:26
6latek : Dzien dobry
Jerzy 
Jeszce nie bylo ciagow arytmetycznych i geometrycznych
30 maj 11:28
ICSP: a ) a
n = n
2 + n
b) a
n = n
2
d) a
n = 70 * (0,01)
n
e) a
n = n
3
f) a
n = 4
n
g) a
n = n
2 − 1
h) a
n = (−1)
n
30 maj 11:29
6latek : Witam
ICSP 
Dziekuje bardzo .
30 maj 11:30
6latek : ICSP
Jest na to jakis sposob np tak jak w g czy nalezy to mie bystre oko i zauwazyc ?
30 maj 11:33
ICSP: Zauwazyć zależność i znaleźć wzór
30 maj 11:34
6latek : Dobrze
30 maj 11:37
Saizou :
w g) można też myśleć tak
0 1•3, 2•4, 3•5, ...
zauważmy że pierwsze czynniki to kolejne liczy naturalne z zerem, żeby je uzyskać
to musimy mieć (n−1), bo ciągi "są numerowane" kolejno liczbami naturalnymi
drugie czynniki są kolejnymi liczbami naturalnymi od 2 w górę
(dlaczego od 2?, bo 0*2, 1*3, 2*4,..) czyli są w postaci n+1
zatem wzór ogólny to an=(n+1)(n−1)=n2−1
30 maj 16:16
yht:
a) an=2n
b) an=2n−1
30 maj 16:24