granica
www: Oblicz limx →0 (x0+x−1+x−2+...)/x
30 maj 09:05
Jack: W nawiasie szereg geometryczny
Dziedzina szeregu : |q|<1
U Ciebie
a
1 = x
0
q = x
−1
30 maj 09:22
www: a czemu zakładasz ze to szereg geometryczny
30 maj 09:31
Jack: | | 1 | |
No bo kazdy kolejny wyraz powstaje przez pomnozenie poprzedniego razy |
| |
| | x | |
Czyli x
−1
30 maj 09:33
www: no tak ale czemu że |
1 x|<1
30 maj 09:36
Jack: Tak sie okreslalo dziedzine szeregu.
Znasz wzor na sume ciagu geometr.?
30 maj 09:51
www: no znam ale kto powiedział ze jest właśnie taka dziedzina? a co gdy |x|≥1?
30 maj 10:09
6latek : Ciag geometryczny a
n= a
1*q
n−1 ma granice rowna 0 jeśli wartość bezwzgledna ilorazu
ciągu q jest mniejsza od 1 czyli
|q|<1
Jeśli |q|<1 to suma nieskończonego ciągu geometrycznego jest skonczona i ma wartość
30 maj 10:09
www: 6latek znam ten wzór, ale ja sie pytam o granicę też dla |q|≥1
30 maj 10:13
Jack:
zał. x ≠ 0
| | a1 | | x0 | | 1 | | x | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | | | | | x−1 | |
| | | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| ) = lim |
| = |
| = − 1 |
| | x | | x−1 | | −1 | |
x−>0
oczywiscie dziedzina
| x + 1 | | 1 − x | |
| > 0 /\ |
| < 0 |
| x | | x | |
(x+1)x > 0 /\ x(1−x) < 0
x∊(−
∞;−1) U (0;
∞) /\ x∊(−
∞;0) U (1;
∞)
zatem x ∊ (−
∞ ; −1) U (1;
∞)
jednakze wlasciwie nwm czy trzeba okreslac dziedzine gdy mamy granice...
ale chyba powinno sie.
30 maj 10:14
6latek : No to z tego prosty wniosek ze wtedy masz ciag rozbieżny .
Może ktoś inny jeszcze wypowie się na ten temat
30 maj 10:15
www: a gdy |q|≥1 to co wtedy nie moge liczyć tej granicy?
30 maj 10:16
Jack: dla q > 1ciag jest rozbiezny i granicy nie da sie obliczyc... gdyz dazy do nieskonczonosci.
dla q = 1 ciag jest staly i suma to ilosc wyrazow.
Jednak jak mowie −> wyrazow masz nieskonczonosc. Zeby obliczyc granice, to musza one dazyc do
jakiejs wartosci
bo inaczej, to ciag rozbiezny −>> nieskonczonosc elementow i kazdy z nich dazy do
nieskonczonosci...no nie obliczysz tego
30 maj 10:20
www: Jacek ok, a ile wynosi w takim razie ta granica przy x dążącym do 0−
30 maj 10:21
Jack: tyle samo co przy x−>0 i tyle samo ile granica przy x−>0+
30 maj 10:23
www: nie bo dla |q|≥1 mamy naprzemian raz + raz − nieskończoność
30 maj 10:25
www: wogole jakim prawem wy zakładacie ze to |q|<1
30 maj 10:28
Jack: ...
spojrz na taki ciag
2,4,8,16, ...
widzisz ze kolejne wyrazy powstaja przez pomnozenie razy 2 (czyli q = 2)
2*2=4, 4*2 = 8 itd.
gdybysmy chcieli obliczyc sume tych wyrazow to mamy
2+4+8+16+ ...
i teraz widzimy, ze ta suma dazy do nieskonczonosci, bo mamy nieskonczona ilosc wyrazow.
Mozemy tylko stwierdzic ze dazy do nieskonczonosci.
inny ciag
2,−4,8,−16,...
widzimy ze q = − 2
Suma takiego ciagu bylaby bardzo trudna do okreslenia, gdyz jak napisales − mielibysmy − raz +
a raz − nieskonczonosc.
zatem dla |q|>1 mamy ciagi, ktorych suma jest nieskonczonosc, albo takie ktore ciezko okreslic
jednoznacznie.
zatem po co to wgl liczyc?
wiec liczymy tak jakby dla skonczonej ilosci wyrazow nieskonczonego ciagu.
gdyz ciag
widzimy ze jest malejacy i dazy do zera. Skoro dazy do zera, to ustalamy ze w koncu dojdzie do
tego zera i dlatego ma (tak jakby) skonczona ilosc wyrazow.
A jak cos ma koniec, to mozna to policzyc. Zatem liczymy to dla |q|<1, bo tylko wtedy jestesmy
w stanie znalezc jakis koniec.
30 maj 10:32
Jack: PS
poczytaj o ciagu i szeregu geometrycznym, na pewno cos na ten temat w ksiazce jest.
30 maj 10:32
www: ale tu jest granica przy x dążacym np do 0− takiej sumy 1/x+1/x2+.... i wtedy co ?
wg mnie mam raz + raz − nieskończoność. I jak wtedy wykazac moze w takim razie czy ta granica
wogóle istnieje?
30 maj 10:36
www: lub nie?
30 maj 10:37
6latek : Jeśli jesteś studentem to najlepiej zapytaj się swojego prowadzącego
jeśli uczniem to nauczyciela
30 maj 10:40
Jack: jesli by na poczatku nie bylo x
0, tylko bysmy mieli
i obliczyc z tego granice lim x−>0
−
to ta granica wynosi
∞, a dla x−>0
+ to minus
∞
30 maj 10:48
6latek : Jack
Mysle z elepiej zostawić to studentom
Przeciez 0o (dla licealisty nie oznacza nic
30 maj 10:55
Jack:
oczywiscie mialem na mysli sume :
x−>0
−
30 maj 10:58
Jack: @6latek
sadzilem ze to licealista...
30 maj 10:58
Jack: jeszcze dokoncze.
jesli masz na mysli takie cos
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| + |
| + |
| + ...) |
| | x | | x2 | | x3 | |
x−>0
−
to ta granica wynosi − 1 dla lewo i prawo stronnej oraz glowna tez tyle wynosi.
30 maj 11:01
www: Jacek czemu w poście twierdzisz że ta granica wynosi −1? skąd to ?
30 maj 13:15
Jack: w ktorym poscie?
30 maj 13:25
Jack: jesli masz na mysli post 11:01
| | | | | | 1 | | x | | 1 | |
S = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | | | x | | x−1 | | x−1 | |
zatem
x−>0
−
jak podstawiamz a iks 0, to mi bez roznicy w tym wypadku czy lewo czy prawo stronne, bo mam w
mianowniku jeszcze jedynke.
30 maj 13:30
www: z 11:01
30 maj 13:30
www: nadal twierdze czemu liczysz jako szereg geometryczny?
30 maj 13:31
www: No niech juz bedzie a co gdy |q|≥1
30 maj 13:32
Jack: bo to jest szereg geometryczny.
A jak wg Ciebie powinno to byc policzone?
bo ja innego sposobu nie znam. Chyba ze masz na mysli na piechote, ale to powodzenia zycze
30 maj 13:32
Jack: no to przeciez pisalem, dla |q| > 1 jest nieskonczonosc/−nieskonczonosc i liczenie nie ma
zadnego sensu.
30 maj 13:33
www: Ok więc |q| > 1
ok przy x dążącym do 0+ to się zgadzam.
Ale tego nie widzę gdy x dązy do 0− dla 1/x+1+x2+....
30 maj 13:54
Jack: nie wiem co widzisz a czego nie, ale czy granica jest przy 0 lewo czy prawostronnym to u nas
nie ma kompletnie zadnego wplywu.
30 maj 13:59
www: chciałbym sie dowiedziec ile wynosi granica (załózmy dla tego |q| > 1) przy x dązy do 0− tej
sumy 1/x+1+x2+...
To jest nie wyjasnione
30 maj 14:52
Jack: dla |q| > 1 przyjmujemy ze sie nie da policzyc,
30 maj 14:57
www: no ok
30 maj 15:36