Ciagi
6latek : mam ciag o wyrazie ogolnym
===============
Mam obliczyć
a
n−1
a
n+2
a
n−k
a
2k
No to licze
Na razie ten przykład
czy taki zapis wystarczy ?
30 maj 08:40
Metis: Jasne
30 maj 08:46
6latek : | | (−1)n+2 | | (−1)n*(−1)2 | | (−1)n*1 | | (−1)n | |
an+2= 1+ |
| = 1+ |
| = 1+ |
| = 1+ |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | (−1)n−k | | (−1)n*(−1)−k | |
an−k= 1+ |
| = 1+ |
| |
| | n−k | | n−k | |
| | (−1)2k | | 1 | |
a2k= 1+ |
| = 1+ |
| bo 2k jest liczba parzysta i k∊N |
| | 2k | | 2k | |
30 maj 08:53
6latek : Czesc

Ide dzisiaj do pracy na 15 wiec sobie trochę policze
30 maj 08:54
6latek :
30 maj 09:22
Jack:
30 maj 09:27
6latek : Czesc
30 maj 09:30
Jack: Mozna jeszcze jedynie zalozenia dac.
W kazdym mianownik ≠ 0
30 maj 09:31
Jack: Hejka
30 maj 09:31