na zaliczneie prosze pomozcie
Klaudusia:**: Rozwiaz rownania:
a) x2−4x−5=0
b)x2=3x
c)(x−2)do kwadratu=(x−1)(x+3)+17
5 sty 14:27
jo: a) znaleźć x za pomocą Δ
b) przenieść wszystko na jedną stronę, wtedy x2−3x = 0 ⇒ x(x−3) = 0 ⇒ x=0, x=3
c) podnieść do kwadratu, wymnożyć wszystko, przenieść na jedną stronę równania, zredukować i
będzie łatwo znaleźć x.
5 sty 14:34
Godzio:
x
2−4x−5=0
x
2 +x −5x−5=0
x(x+1) −5(x+1) = 0
(x−5)(x+1) =0
x=5 v x=−1
x
2 = 3x
x
2−3x =0
x(x−3)=0
x=0 v x=3
(x−2)
2=(x−1)(x+3) + 17
x
2 −4x +4=x
2+2x−3+17
−6x = 10
5 sty 14:35
Klaudusia:**: dziekuje

5 sty 15:14