wartosc wyrazenia
6latek : Obliczyc wartość takiego wyrażenia
(−1)2k−1*22k−1
30 maj 07:00
Janek191:
( − 1)2k − 1 = − 1
30 maj 07:01
6latek : [Janek191]]
Chodzi bardziej o to jak to obliczyć
bo tak
jeśli bym miał (−1)2k+1 no to zapisze tak (−1)2k*(−1)1=1*(−1)=−1
Mam dodawanie wiec mnoze
A tutaj mam odejmnowanie wiec musze podzielić wiec jak rozpisać ?
30 maj 07:16
6latek : | | 1 | | 1 | |
A tutaj (−1)2k−1= (−1)2k*(−1)−1 =1* |
| = 1* |
| = 1*(1)=−1 |
| | (−1)1 | | −1 | |
Tak to możemy rozpisać ?
30 maj 07:28
6latek : Nastepne
Teraz jeśli skorzystam ze wzoru
an*bn=(a*b)n
to mogę zapisac ze (−1)2k−1*22k−1= ((−1)*2)2k−1 = (−2)2k−1 =(−2)2k*(−2)−1 =
ile ?
30 maj 07:35
6latek : czy mogę zapisac ze (−2)
2k= 4
k ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a (−2)−1= |
| = |
| = − |
| |
| | (−2)1 | | −2 | | 2 | |
30 maj 07:42
6latek : Ogolnie to mam obliczyć wartość wyrażenia dla
(−1)n*2n+(−1)n−1*3n dla
n=2k−1
n=2k
n=2k+1
Pytam o 1 składnik bo jeśli będzie dobrze obliczony to drugi pojdzie bez problemu
30 maj 07:51
Janek191:
2 k − 1 − liczba nieparzysta, więc (−1)
2 k − 1 = − 1
| | 1 | |
22 k − 1 = 2−1*22k = |
| *4k |
| | 2 | |
30 maj 07:51
6latek : Dzieki

czyli mam dobrze .
Wiesz nie pomyslalem o 2k−1 jako o liczbie nieparzystej .
Tak samo jak 2k+1 będzie liczba nieparzysta
30 maj 07:56