Okręgi i styczne
keieo: Do dwóch okręgów stycznych zewnętrznie o środkach O1 i O2 i promieniach r1 i r2
poprowadzono prostą styczna do obu okręgów w punktach A, B. Oblicz promienie tych okręgów,
jeżeli |AB|= 4{3}, |O1 O2|=12.
30 maj 00:53
keieo: |AB| = 4√3 , zapomniałem o p
30 maj 00:55
Janek191:

I O
1 O
2 I = 12 , więc r
1 + r
2 = 12
I A B I = ?
Mamy
( r
1 − r
2)
2 + 12
2 = I AB I
2
=======================
Błędne dane, gdyż I AB I > I O
1 O
2 I
30 maj 06:23
keieo: I AB I > I O1 O2 I
Na pewno | AB | jest mniejsze, czy to literówka? Bo I AB I < I O1 O2 I ma chyba więcej sensu.
Pytam się żeby niczego nie zrozumieć źle.
30 maj 06:35
Janek191:
Pomyłka:
Ma być
( r
1 − r
2)
2 + ( 4
√3)
2 = 12
2 i r
1 + r
2 = 12 ⇒ r
2 = 12 − r
1
( r
1 − ( 12 − r
1))
2 + 16*3 = 144
(2 r
1 − 12)
2 = 144 − 48
4 r
12 − 48 r
1 + 144 = 96 / : 4
r
12 − 12 r
1 + 12 = 0
Δ = 144 − 4*1*12 = 96 = 16*6
√Δ = 4
√6
| | 12 − 4√6 | |
r1 = |
| = 6 − 2√6 lub r1 = 6 + 2√6 |
| | 2 | |
zatem
r
2 = 12 − r
1 = ...
30 maj 06:49
keieo: Hmm, myślę że rozumiem prawie wszystko, tylko nie rozumiem tego (r1 − r2)2 w pierwszym
wierszu. Wiem że to Pitagoras ale nie widzę tego boku na obrazku. Jeśli mógłbyś go jakoś
zaznaczyć to byłbym wdzięczny.
30 maj 07:08
Janek191:
Dla r1 > r2
Masz Δ prostokątny o przyprostokątnych o długościach I AB I i r1 − r2
i przeciwprostokątnej o długości I O1 O2 I − zielony odcinek
30 maj 07:56
keieo: Dzięki.
30 maj 21:11