matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć resztę boków?
Oliv:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 12cm i 8cm, tg kąta ostrego przy dłuższej
3
podstawie wynosi
. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
4
29 maj 22:35
Oliv:
Prosze o pomoc to bardzo warzne
29 maj 22:49
Oliv:
Ważne*
29 maj 22:53
Mila:
e=(12−8):2=2
h
tgα=
⇔
e
h
3
=
⇔4h=6
2
4
3
h=
2
W ΔAED: c
2
=2
2
+(1.5)
2
c
2
=6.25 c=2.5 podstawiaj do wzoru na pole i obwód
29 maj 23:01