Rachunek prawdopodobieństwa, 4 strzały z szansą 0.7...
Sebastian: Obsługa działa artyleryjskiego ma 4 pociski. Prawdopodobieństwo trafienia
do celu jednym pociskiem, przy pojedynczym wystrzale w takich samych
warunkach, wynosi 0.7. Strzelanie kończy się z chwilą trafienia celu albo
wyczerpania pocisków. Wyznacz:
A. Funkcję prawdopodobieństwa liczby oddanych strzałów i przedstaw
na wykresie
B. Dystrybuantę liczby oddanych strzałów i przedstaw na wykresie
C. Przeciętną liczbę oddanych strzałów i zaznacz na obu wykresach
I teraz moje pytanie... skoro szanse na pojedyncze trafienie jest 0.7, to szanse, że trafimy za
X razem prezentuj się tak:
P(1)=0.7
P(2)=2*0.7*0.3=0.42
P(3)=3*0.7*0.3*0.3=0,189
P(4)=4*0.7*0.3*0.3*0.3=0,0756
Czy coś pomieszałem? I co z opcją że nie trafimy ani razu? Będzie to 0.3
4 i trzeba to
uwzględnić jakoś? Generalnie zwykle po zsumowaniu tych liczb wychodziło 1, tutaj nie wychodzi,
dlatego proszę o pomoc bo coś mi nie pasuje...

Byłbym wdzięczny jakby ktoś wskazał błąd w
moim toku rozumowania.