matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa, 4 strzały z szansą 0.7... Sebastian: Obsługa działa artyleryjskiego ma 4 pociski. Prawdopodobieństwo trafienia do celu jednym pociskiem, przy pojedynczym wystrzale w takich samych warunkach, wynosi 0.7. Strzelanie kończy się z chwilą trafienia celu albo wyczerpania pocisków. Wyznacz: A. Funkcję prawdopodobieństwa liczby oddanych strzałów i przedstaw na wykresie B. Dystrybuantę liczby oddanych strzałów i przedstaw na wykresie C. Przeciętną liczbę oddanych strzałów i zaznacz na obu wykresach I teraz moje pytanie... skoro szanse na pojedyncze trafienie jest 0.7, to szanse, że trafimy za X razem prezentuj się tak: P(1)=0.7 P(2)=2*0.7*0.3=0.42 P(3)=3*0.7*0.3*0.3=0,189 P(4)=4*0.7*0.3*0.3*0.3=0,0756 Czy coś pomieszałem? I co z opcją że nie trafimy ani razu? Będzie to 0.34 i trzeba to uwzględnić jakoś? Generalnie zwykle po zsumowaniu tych liczb wychodziło 1, tutaj nie wychodzi, dlatego proszę o pomoc bo coś mi nie pasuje... Byłbym wdzięczny jakby ktoś wskazał błąd w moim toku rozumowania.
29 maj 22:30