Wykaż, że 1/4 jest granicą ciągu an
Stark: Korzystając z definicji granicy ciągu, wykaż że liczba
14 jest granicą ciągu o wyrazie
| | 2n + 1 | |
ogólnym an o wyrazie ogólnym an = |
| . |
| | 3 + 8n | |
Proszę o pomoc, nie bardzo wiem jak rozpisać obliczenia
29 maj 22:11
Jack:
| | 2n+1 | | | | 2 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = |
| |
| | 8n+3 | | | | 8 | | 4 | |
n−>
∞
29 maj 22:18
29 maj 22:18
Jack: a, ze z definicji...to Ci nie pomoge...
29 maj 22:18
6latek : Jack wyraznie piszse z definicji
29 maj 22:20
29 maj 22:22
Stark: Nie rozumiem wprowadzenie liczby M w powyższym przykładzie

Czy jeśli zakończę swoje
obliczenia wynikiem n>
1ε i tak to zostawię to to będzie błąd?
29 maj 22:29
Mariusz:
| | 8n+4 | | (8n+3) | | 1 | |
| |
| − |
| |=| |
| | |
| | 4(3+8n) | | 4(8n+3) | | 4(8n+3) | |
1<4(8n+3)ε
1<32nε+12ε
29 maj 22:30
29 maj 23:10
Mariusz:
Nie wiem czemu dałem nierówność nie w tą stronę
Na lekcji miałem ten sam przykład ale ok 15 lat temu
29 maj 23:31