Podprzestrzeń
Benny: Czy zbiór U={w∊R[x]2: w(0)−w'(0)=0 ⋀ w(0)+w'(0)−w''(0)=0} stanowi podprzestrzeń wektorową
przestrzeni R[x]2? Odpowiedź uzasadnij.
Z tych warunków dostałem w(x)=a(x2+x+1)
Co dalej?
29 maj 21:55
jc: Czyli masz 1−wymiarową podprzestrzeń złożoną z wielomianów postaci a(x2+x+1);
a(x2+x+1) + b(x2+x+1) = (a+b)(x2+x+1)
k [ a(x2+x+1) ] = (ka) (x2+x+1)
Dodawanie i mnożenie przez liczbę daje nam wielomiany tej samej postaci
czyli mamy podprzestrzeń.
29 maj 22:55
Benny: Właśnie nie byłem pewny czy 1−wymiarową czy mam to rozdzielić na x
2(1, 0, 0)+x(0, 1, 0) + (0,
0, 1) i dostać 3−wymiarową. Dzięki
29 maj 23:10