Funkcje wymierne
Jackdaniesl: la: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540km. Pociąg jadący z
miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 9km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi. MOJE PYTANIE BRZMI: DLACZEGO W TYM ZADANIU
LUDZIE PRZYJMUJA ZA DROGE 270 KM A NIE 540 KM?
29 maj 21:42
g:
Bo do momentu spotkania każdy przejechał 270 km.
29 maj 21:56
Leszek: v1−predkosc pociagu z miasta A ; v2−predkosc pociagu z miasta B
S=v1*t => t =S/v1
S=v2*(t−1)
S=270 km
oraz v1=v2−9
zatem S=v2(S/v1 −1)
czyli
270 = (v1+9)*(270/v1 − 1) <=> 270v1=(v1+9)*(270−v1)
otrzymujemy rownanie kwadratowe :
v12 + 9*v1 −2430 = 0
czyli v1=45 km/h oraz v2=54 km/h
29 maj 22:45
Jackdaniesl: No ale dlaczego nie możemy liczyć całej drogi
30 maj 12:52
6latek :

Bo jeśli piszse ze minely się w polowie drogi to oznacza ze kady z nich przejechal 270km
Do monentu spotkania w puncie C każdy w nich przejechal 270km
Nie piszse w zadaniu ze pociąg nr 1 który wyjeecha z punktu B dojechal do puntu A i to samo z
pociągiem nr 2 który wyjechal z punktu A (tez nie dojechal do punktu B )
Obydwa spotkali w polowie drogi czyli w puncie C
30 maj 13:06