całki nieoznaczone
xyz: Witam, mam problem z całką i nie wiem co źle robię, mógłby ktoś zerknąć?
http://imgur.com/W6M2p3T
29 maj 21:11
jc: Przepisz chociaż całkę.
29 maj 21:25
xyz: juz nieaktualne, bo znalazlam blad
29 maj 21:26
Leszek: wykonaj podstawienia : cos(x) =t ; dt = −sin(x)dx
otrzymujesz calke : ∫t*et dt ktora calkujesz przez czesci : u=t ; => u' = 1
v' = et ; => v = et
czyli ∫= t*et − et + C
zatem rozwiazane calki = cos(x)*e(cos(x))−e(cos(x)) + C
sprawdzaj zawsze przez obliczenie pochodnej funkcji pierwotnej ktora musi byc rowna funkcji
podcalkowej
29 maj 21:37