pole magnetyczne
hmm: przewodnik o długości L zwinieto w okrąg, a następnie w n przylegających do siebie zwojów. W
obu przypadkach przez przewodnik płynie prąd o natężeniu I. Znajdź stosunek indukcji pola
magnetycznego w środku obu tych okręgów.
29 maj 21:03
Leszek: dla pierwszego przypadku :
L=2πr => r = L/2π
B1= I*u/2r =I*uπ/L ; u−przenikalnosc magmetyczna prozni
w drugim przypadku :
2πR=L/n => R = L/2π ; R−promien drugiego okregu
zatem : B2 = I*u/2R = I*uπn/L
ten stosunek wynosi : B2/B1 = n
29 maj 21:21
Leszek: SORRY powinno byc
B2 = I*u*n/2R = I*u*n2/L
zatem stosunek indukcji wynosi : B2/B1 = n2
30 maj 07:05