Dla jakiej wartosci parametru m proste o rónaniach są prostopadłe.
Igor2: Dla jakiej wartosci parametru m proste o rónaniach są prostopadłe.
y= 1/3x +7 ' 6x−(m+2)y−1=0
29 maj 20:55
6latek : Warunek prostpadlosci prostych
1+a*a1=0 dla postaci kierunkowej prostych
A*A1+B*B1=0 dla postaci ogolej prostych
29 maj 21:04
Leszek: napisz rownania w postaci kierunkowej
l: y = 1/3 x + 7 ; k: y = 6x/(m+2) −1/(m+2)
warunek prostopadlosci a1*a2 = −1
zatem : 2/(m+2)=−1
czyli m=−4
29 maj 21:45
Janek191:
( m + 2) y = 6 x − 1 / : ( m +2}
Ma być a
1 *a
2 = − 1
więc
Odp. m = − 4
==========
30 maj 06:32