Oblicz odległość między prostymi.
Igor2: Oblicz odległość między prostymi.
y=3x−6
3x−y−6=0
|−6−4|
I ten dół A
2−B
2 to które to liczby?
29 maj 20:24
Janek191:
y = 3 x − 6 ⇒ 3 x − y − 6 = 0 C
1 = − 6
oraz
3 x − y + 12 = 0 C
2 = 12
więc
| | I − 6 − 12 I | | 18 | |
d = |
| = |
| = |
| | √32 + (−1)2 | | √10 | |
29 maj 20:29
Leszek: napisz rownania w postaci kierunkowej :
l: y = 3*x−6
k:y = 3*x + 12
d = (12 + 6)/(√1 + 32 = 6
29 maj 20:31
Janek191:
A x + B y + C
1 = 0
A x + B y + C
2 = 0
| | I C1 − C2 I | |
d = |
| − odległość między prostymi równoległymi |
| | √A2 + B2 | |
29 maj 20:32
Leszek: blad wynik wynosi : 18/√10
SORRY
29 maj 20:33
Igor2: Rozumiem, dziękuje za pomoc.
29 maj 20:34
Mila:

I sposób
k: 3x−y−6=0
m: 3x−y+12=0
k||m
| | |−6−12| | | 18 | | 18*√10 | | 9√10 | |
d(k,m)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √32+12 | | √10 | | 10 | | 5 | |
II sposób
P(0,−6)∊k
| | |3*0−1*(−6)+12| | | 18 | |
d(P,m)= |
| = |
| |
| | √32+12 | | √10 | |
29 maj 20:37