Szereg geometryczny
Whale: Mam problem z taką nierównością. Pomógłby mi ktoś chociaż to zacząć? Rozwiąż nierówność:
−1 + (√x)2 + (√x)3 + (√x)4 + ... < (√x)
29 maj 20:14
Jerzy:
Poprzestawiaj wyrazy i zobaczysz, że q = x
29 maj 20:34
Janek191:
x ≥ 0
(
√x)
2 + (
√x)
3 + (
√x)
4 + ... <
√x + 1
a
1 = x q =
√x
Dla I
√x I < 1 mamy
zatem mamy nierówność
29 maj 20:37
Whale: Dziękuję bardzo, nie widziałem tego, że trzeba przenieść −1
29 maj 20:38
g:
Od (
√x)
2 począwszy masz ciąg geometryczny a
1 = (
√x)
2, q =
√x.
Dziedzina: x ≥ 0 (bo
√x) ∧ x < 1 (bo inaczej szereg geometryczny rozbieżny)
| | 1 | |
−1 + (√x)2 * |
| < √x |
| | 1 − √x | |
| | −1 −+√5 | |
x < 1 − x2, x2+x−1 < 0, x1,2 = |
| |
| | 2 | |
W sumie x ∊ [0, 1)
29 maj 20:39