Wartosc wyrazenia
6latek : Zadanie :
Oblicz wartość wyrażenia (−1)n+1*n2 dla
a) 2k
b) n=2k+1
to a) (−1)2k+1*4k2= (−1)2k*(−1)*4k2= (−1)2k*−4k2
czy dobrze jest a?
29 maj 19:59
Jack: czy w podpunkcie a) n = 2k?
29 maj 20:00
Krzysiek: (−1)2k = 1 dla k ∊ N
29 maj 20:00
6latek : Tak Jack
29 maj 20:05
Jack: no to masz dobrze
29 maj 20:05
6latek : (−1)2k=1
bo 2k gdzie k∊N jest liczba parzysta a (−1) podniesione do potęgi parzystej =1
To już jest jasne
czyli a=−4k2
29 maj 20:08
Leszek: w punkcie a) powinno byc (−1)2k*(−4k2) =−4*k2
w punkcie b) powinno byc : (−1)2k+2 *(2k+1)2 = 4k2+4*k +1
29 maj 20:09
6latek : Dzieki kolego za wskazowke
29 maj 20:10
Jack: jak napisal Krzysiek − jesli k∊N to tak.
29 maj 20:10
6latek : Tak
Jack 
Skorzystalem z jego wskazówki .
Tak naturalne bo indukcja jest dla naturalnych
29 maj 20:12
6latek : Jack
Doszedl pdf (indukcja zupelna w zadaniach ?
29 maj 20:14
Jack: tak, doszla, dzieki wielkie.
29 maj 20:41
Jack: indukcji jeszcze nie mialem, to moze sie naucze ; D
29 maj 20:41