siła Lorentza
pomocy: Proton po przejściu w próżni różnicy potencjałów U=500V, wpada w jednorodne pole magnetyczne o
indukcji B=0,4T pod kątem alfa =45 st.do kierunku wektora indukcji magnetycznej B. Oblicz
promień i skok śruby, po której będzie się poruszał proton.
29 maj 19:36
Jack:
| | mv2 | |
B * q * v * sin 45 = |
| |
| | r | |
B = 0,4T (z polecenia)
m − masa protonu − poszukaj w tablicach
q − ładunek elementarny e − poszukaj w tablicach
jedyne czego nie znamy to v − predkosci
ale mamy dane, ze U = 500V
wiec mozemy to zrobic z energii kinetycznej.
innym wzorem E = qU
2qU = mv
2
no i podstawiasz.
29 maj 19:58
Leszek: skladowe wektora predkosci wynosza :
vx=0,5*√2*v
vy=0,5*√2*v
skok lini srubowej : S = vx*T; gdzie T = 2πr/vy = 2πm/eB
zatem : S = √2*vπm/eB
29 maj 21:02