równanie różniczkowe
marian: | | dy | |
mam równanie |
| −2y=2ex |
| | dx | |
liczę najpierw
ln|y|=2x+C
Ce
2x=y
po podstawieniu do równania wyjsciowego wychodzi że
c(x)=2x+A
czyli y=(2x+A)e
2x
dlaczego w odpowiedzi jest y=Ce
2x−e
2x?
nie rozumiem

a moze to to samo?
29 maj 18:50
jc: Pomylili się ... Powinno być y = Ce2x − 2ex
29 maj 18:59
marian: czyli moje rozwiązanie jest złe? jak więc powinienem to rozwiązać?
29 maj 19:02
jc:
Chcesz koniecznie użyć metody uzmienniania stałych?
y = u e2x
y' = u' e2x + 2 u e2x
Wstawiamy do równania y ' − 2y = 2ex.
Po zredukowaniu otrzymujemy: u' e2x = 2 ex
Stąd u' = 2 e−x, czyli u = C − 2 e−x, y = Ce2x − 2 ex
29 maj 19:12
marian: dzięki.. widzę że po prostu zawczasu skróciłem e2x i ex jako to samo wyrażenie..
29 maj 19:22
Leszek: UWAGA

!
Sprawdzajcie zawsze wynik calkowania lub rozwazania rownan rozniczkowych poprzez obliczanie
pochodnych
y=Ce
2x − 2*e
x => Ce
2x =y + 2e
x
dy/dx = 2Ce
2x −2*e
x
dy/dx = 2*(y +2*e
x)−2*e
x
dy/dx = 2y + 2e
x
dy/dx −2y=2e
x
29 maj 20:25
marian: dzięki Leszek za odp
29 maj 21:30