Znajdź sumę szeregu
Izka: szereg
(−1)
n+1 / 2n−1
zrobiłam, że jest to szereg
12n−2 * x
n+1 x=−1
no i nie ważne z której strony (czy pochodną czy całką) się za to biorę to nie wychodzi mi
geometryczny..
29 maj 18:33
jc: (−1)n+1 / 2n − 1 → −1
Czy na prawdę taki jest wyraz ogólny szeregu?
29 maj 18:39
Izka: tak
29 maj 18:51
Izka: tam dalej zamiast
12n−2 powinno być
12n−1
29 maj 18:53
jc:
| | 1 | |
Szereg ∑n=1∞ |
| jest rozbieżny. |
| | 2n−1 | |
29 maj 18:57
===:
... może rozbij to na dwa ciągi ... dla parzystych i nieparzystych ...
29 maj 18:57
jc:
1 − 1/3 + 1/5 − 1/7 + 1/9 − ... = π/4
To rozwiniecie arctg x w punkcie x = 1.
(atan x)' = 1/(1+x2) = 1 − x2 + x4 − x6 + ... = (x − x3 /3 + x5 /5 − x7 /7 + ...)'
atan x = C + x − x3 /3 + x5 /5 − x7 /7 + ...
Podstawiając x=0, stwierdzamy, że C=0.
Otrzymany szereg jest zbiezny dla x=1.
Równość funkcji i szeregu na krańcu przedziału wynika z twierdzenia Abela.
29 maj 19:07
Izka: już mam

dzięki
29 maj 20:32