pole magnetyczne
kleos: Jaki błąd popełnia się wyznaczając pole magnetyczne w środku skończonego solenoidu o długości s
razy większej od jego średnicy korzystając ze wzoru na pole od nieskończonego solenoidu?
Proszę przyjąć że n = z/l. Proszę wykonać obliczenia dla s=20 oraz s=5
29 maj 18:03
g:

Wzór na pole dH pochodzące od jednego zwoju otrzymamy całkując po obwodzie zwoju
wzór wynikający z prawa Biota−Savarta.
| | 2πR cos α | | cos3α | |
dH = |
| H0 dx = |
| H0 dx |
| | 4πr2 | | 2R | |
H
0 to jest gęstość prądu wzdłuż cewki i jednocześnie natężenie pola w nieskończonej
cewce.
| | H0 | |
H = ∫−sR/2+sR/2 dH = |
| ∫−sR/2+sR/2 cos3α dx |
| | 2R | |
| | R sin α | | R | |
tg α = x/R, x = |
| , dx = |
| dα |
| | cos α | | cos2α | |
H = H
0 * ∫
0arctg(s/2) cos α dα = H
0 * sin(arctg(s/2))
29 maj 19:33
kleos: Dziękuję
29 maj 19:35