Ciagi (indukcja)
6latek : Zadanie nr 1 .
Zapisz sume początkowych kolejnych liczb naturalnych nieparzystych gdy ostatnia jest z nich
a) 9
b) 2n+1
Zadanie nr 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zapisz sume |
| + |
| + |
| +.... |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n*(n+1) | |
dla n=4 , n=5 , n=9 ,n=k−1, n=k+1 , n=k+3
Do nr 1
a) 1+3+5+7+9=25
b) wydaje mi się ze tak
1+3+5+7+9+......+(2n−1)+(2n+1)
czyli 25+.... +(2n−1)+(2n+1)
29 maj 17:54
6latek : Zadanie nr 2
n=4
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 2 | | 6 | | 12 | | 20 | |
| | 30 | | 10 | | 5 | | 3 | | 48 | | 4 | |
|
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 5 | |
dla n=5
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | | 25 | | 5 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | | 5 | | 30 | | 30 | | 6 | |
I tutaj przynajmniej na tych liczbach oprócz tych 3 ostatnich należy pewnie cos zauwazyc ?
29 maj 18:07
6latek : dla n=k−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
będzie |
| + |
| +..... + |
| = nie wiem |
| | 1*2 | | 2*3 | | (k−1)*k | |
29 maj 18:12
6latek : Dla następnych tez nie wiem
29 maj 18:13
29 maj 18:31
Lorak: Poprawiam, bo chochlik się wkradł...
29 maj 18:34
Krzysiek: poddstawówka
29 maj 19:24
6latek : tak sadzisz ?
No to w takim razie co zuwazyles w poscie 18:07?
czemu rowna jest ta suma ?
Bo ja wlasnie teraz zauwazylem
29 maj 19:28
6latek : Lorak dzięki

Mysle ze to później w książce pokaza i jak tego należy uzywac .
na razie mam temat indukcji
29 maj 19:33
6latek : WIec co proponujesz w zadaniu nr 1?
29 maj 19:34
Lorak: To co napisałeś: 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + ... + (2n−1) + (2n+1) jest ok
29 maj 19:43
6latek :
29 maj 19:45
Jack: ja juz to rozpisywalem kiedys.
29 maj 19:48
Jack: o ile pamietam to sie nazywalo telescoping property.
29 maj 19:49
6latek : Jack
Mysle ze później się to przyda . Będę wtedy Cie pytal
29 maj 20:01