Obliczanie promienia okręgu wpisanego.
pahu: Witam, czy to zadanie nie zawiera błędu w sobie.
Treść: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o podstawie długości 10cm i ramieniu dlugosci
12cm.
Gdy liczę wysokość trójkątu to wychodzi h2=119 i nie moge nic dalej zrobić? Czy długośc
ramienia nie powinna wynosić 13 cm?
29 maj 17:54
Janek191:

h
2 = 12
2 − 5
2 = 144 − 25 = 119
h =
√119
P = 0,5* 10*
√119 = 5
√119
L = 10 + 2*12 = 34
P = 0,5 L*r
czyli
0,5*34 * r = 5
√119
17 r = 5
√119
==============
29 maj 18:04
pahu: Dziękuje
29 maj 18:09