calka
jadzia: Obliczyć całke :
∫(t
3−t)*
√1+9t4dt = ∫t
3*
√1+9t4dt + ∫t*
√1+9t4dt
| | 1 | |
pierwsza całke obliczyłam. przez podstawienie u=1+9t4 i wyszło mi |
| *(1+9t4)3/2 |
| | 56 | |
i nie wiem jak policzyc druga.
29 maj 17:50
Benny: | | shz | |
W drugiej całce podstaw t2= |
| |
| | 3 | |
29 maj 17:58
jadzia: jezeli się nie pomyliłam to wyszło mi :
| | ez +e−z | |
∫ |
| * √1+4(e2z+2+e−2z) i tez sobie tego nie moge wyobrazic jak dalej |
| | 12 | |
29 maj 18:08
Benny: Tam chyba i tak na górze ma być − całka.
Zajmijmy się samą całką.
| | shz | | chz | | 1 | |
∫t*√1+9t4dt|t2= |
| , tdt= |
| |= |
| ∫chz*√1+sh2zdz= |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ch2zdz= |
| (∫ch2zdz+∫dz)= |
| ( |
| sh2z+z+C) |
| | 6 | | 12 | | 12 | | 2 | |
29 maj 18:18
Mariusz:
√1+9t4=u−3t2
29 maj 18:20
29 maj 18:22
jadzia: Dzięki Benny
A mam pytanie, czy wyskoczy mi tam gdzies pierwiastek jesli mam granice całkowania od 1 do 2?
29 maj 18:29
29 maj 18:44