Jack:
Czy te liczby to :
jesli tak, no to :
załozenie x ≠ 0
teraz z wlasnosci ciagu arytmetycznego
srodkowy wyraz to srednia arymtetyczna pozostalych, czyli inaczej
2 razy srodkowy = suma pozostalych
2 = x
2 + x
x
2 + x − 2 = 0
Δ = ...
x = ... = 1
x = ... = − 2
zatem x = 1 lub x = − 2
dla x = 1
nasz ciag to
1 , 1 , 1 zatem jest on staly.
W poleceniu mamy, ze jest to ciag rosnacy dlatego poprawny x to − 2.
zatem nasz ciag
nasza suma = 873. Ze wzoru na sume
| | − 2 + an | |
873 = |
| * n /// * 2 |
| | 2 | |
1746 = (−2 + a
n)*n
z kolejnego wzoru
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 7 | |
an = a1 + (n−1)r = −2 + (n−1)* |
| = −2 + |
| n − |
| = |
| n − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 3 | |
(nasze r to 3/2 poniewaz roznica miedzy drugim a pierwszym wyrazem : |
| − (−2) = |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wracajac do wzoru
| | 3 | | 7 | | 3 | | 11 | |
1746 = (−2 + |
| n − |
| )*n = ( |
| n − |
| )n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 11 | |
1746 = |
| n2 − |
| n // * 2 |
| | 2 | | 2 | |
3492 = 3n
2 − 11n
3n
2 − 11n − 3492 = 0
Δ = ...
√Δ = ... = 205
n = ... = 36
Jako ze "n" jest liczba wyrazow, to musi to byc liczba calkowita, dodatnia, zatem nasze n = 36
gdyz ulamek nie jest liczba calkowita.