Przekształcenia wykresów funkcji.
Delcik: Dzień dobry ponownie!

Mam pytania odnośnie tak podstawowej rzeczy jak rysowanie wykresów funkcji, a właściwie ich
przekształceń.
Jak wyglądają przekształcenia funkcji takich jak:
y = (x − 2)
2
y = − (x − 3)
2 + 1
y = (x − 4)
3
Pozdrawiam
29 maj 15:10
Benny: 1)
y=x2 →[2, 0]y=(x−2)2
29 maj 15:11
Delcik: No tak... Dziękuję
29 maj 15:13
Delcik: A b.) ?
29 maj 15:14
29 maj 15:14
Delcik: Nadal nie mam pojęcia jak b.) rozłożyć
29 maj 15:16
6latek : w b) y= −x2 o wektor [3,1]
29 maj 15:16
Delcik: A tak, dziękuję!
29 maj 15:17
prosta: y=−x2→[3,1]y=−(x−3)2+1
29 maj 15:18
29 maj 15:18
6latek : Witaj
prosta
29 maj 15:19
prosta: Witaj,
6latku
29 maj 15:24