Da się to zrobić inaczej?
Delcik: Cześć i czołem wszystkim. Jestem w temacie "własności funkcji ciągłych", przerabiam twierdzenie
Weierstrassa i Darbouxa.
Dostałem takie oto zadanie:
Ile wynosi największa wartość iloczynu dwóch liczb dodatnich takich, że ich suma jest równa 4?
Moje rozwiązanie:
// Dwie liczby dodatnie dające 4 po dodaniu
1+3
2+2
3+1
4+0
0+4
// Iloczyn dwóch liczb dodatnich, których suma daje 4 po dodaniu
1*3 = 3
2*2 = 4
3*1 = 3
0*4 = 0
4*0 =0
Z tego wynika, że tylko 2*2 = 4. Moje pytanie jest następujące: czy to zadanie można zrobić
innym sposobem z twierdzeń podanych na początku lub z jakiś własności funkcji ciągłych?
29 maj 15:07
prosta:
f(x,y)=xy i x+y=4 i x>0 i y>0
stąd f(x)=x(4−x) i x>0 i 4−x>0
f(x)=−x
2+4x i x∊(0,4)
z własności f. kwadratowej f osiąga wartość największą
stąd x=2 , y=2
29 maj 15:15
jc: Na pewno Tw. Darboux, o przyjmowaniu pośrednich wartości przez pochodną?
29 maj 15:17
Krzysiek: a+b=4
a=4−b
b*(4−b) = −b
2+4b
2*2=4
Największa wartość iloczynu to 4
29 maj 15:17
Delcik: Dziękuję Wam, zwłaszcza Tobie Krzysiu − najjaśniej napisałeś.
29 maj 15:21