matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytm z pierwiastkiem
Pytak:
Należy obliczyć logarytm o podstawie 5√5 z 125√5 (
https://www.wolframalpha.com/input/?i=log%5B(5%E2%88%9A5),125%E2%88%9A5%5D)
Próbowałem rozkładać 125√5 do 5
3
√5 no ale dalej znów tkwiłem. Proszę o pomoc.
29 maj 14:59
6latek :
5*
√
5
= 5*5
1/2
= 5
1+1/2
= 5
3/2
125*
√
5
= 5
3
*5
1/2
= 5
3+1/2
= 5
7/2
Teraz wzor
1
log
a
n
b
m
=
*mlog
a
b
n
2
7
log
5
3/2
5
7/2
=
*
*log
5
5 = licz
3
2
29 maj 15:10