oblicz
karo45465665: Oblicz
a) (2x+1)2
b) (x−2)2
c) (√3 −2)2^
d) (3−x) (x+3)
e) (x−4) 2^
f) (x+2) (x−2) 2 (x−7)2^
29 maj 14:43
6latek : A samemu nic nie zrobisz ?
To sa wzory skroconego mnożenia
29 maj 14:50
karo45465665: jeszcze nie umiem,uczę się powoli
29 maj 14:54
6latek : Zastosujemy tutaj 3 wzory skrocownego mnożenia
1) (a+b)2= a2+2*a*b+b2
2) (a−b)2= a2−2*a*b+b2
3) a2−b2= (a+b)(a−b)
Wezmy b)
(x−2)2=
liczymy z ewzoru nr 2
a=x b=2
(x−2)2 = (x)2−2*x*2+22= x2−4*x+4
Patrz na wzor i licz e)
29 maj 15:05