Sumy algebraiczne
Karolina: Dane są sumy algebraiczne S=x4 − 2x3−1 T= 3x3−4x2 Oblicz wartość wyrażenia
S−T dla x=3
2S+4t dla x= −1
29 maj 13:39
Janek191:
S = x4 −2 x3 − 1
T = 3 x3 − 4 x2
więc
S − T = ( x4 −2 x3 −1) − (3 x3 −4 x2) = x4 −2 x3 −1 − 3x3 + 4x2 = x4 − 5x3 + 4x2 − 1
oraz ( S − T ) ( 3) = 34 − 5*33 + 4*32 − 1 = 8 1 − 135 + 36 − 1 = − 19
30 maj 06:57
Janek191:
2 S + 4 T = 2*( x4 − 2 x3 − 1) + 4*( 3 x3 − 4 x2) = 2 x4 − 4 x3 − 2 + 12 x3 − 16 x2 =
= 2 x4 + 8 x3 − 16 x2 − 2
więc
( 2 S + 4 T)(−1) = 2*(−1)4 + 8*(−1)3 − 16*(−1)2 − 2 = 2 − 8 − 16 − 2 = − 24
30 maj 07:06
Karolina : dziękuje za pomoc
30 maj 19:07