Z urny zawierającej b kul białych i c=n-b czarnych losujemy kule...
Adam: Z urny zawierającej b kul białych i c=n−b czarnych losujemy kule, nie
zwracając ich po losowaniu tak długo dopóki nie wylosujemy kuli czarnej.
Podaj rozkład prawdopodobieństwa i wartość oczekiwaną zmiennej losowej X
przyjmującej wartości równe liczbie wylosowanych kul białych.
Takie oto zadanko dostałem do rozwiązania i niestety nie potrafię tego ruszyć, proszę o pomoc.
29 maj 13:25
g:
P(0) = c/n
P(1) = b/n * c/(n−1)
P(2) = b/n * b/(n−1) * c/(n−2)
...
P(k) = bk * c * (n−k−1)! / n! k=0 do b
Xśr = ∑P(k)*k
29 maj 13:58
Adam: Okej, a mógłbyś wyjaśnić ostatnią linijkę, bo kompletnie tego nie ogarniam niestety... Pierwsze
linijki to rozumiem, że są to po prostu możliwości po którym wypadnie nam czarna, tak?
Niestety części o zmiennej losowej nie ogarniam kompletnie, proszę o jakieś wyjaśnienie jeśli
mógłbyś, byłbym wdzięczny.
29 maj 14:10
g: Teraz będzie nieformalnie, bardziej na intuicję. Rzucasz kostką 100 razy. Kostka jest
nierówna i różne liczby wypadają z różnym prawdopodobieństwem. Budujesz histogram
tego eksperymentu, czyli tabelkę: numer na kostce K / liczba wypadnięć N(K).
K N(K)
1 20
2 15
3 30
4 7
5 18
6 8
Sumę wypadniętych liczb K w całym eksperymencie można policzyć tak SK = ∑N(K)*K.
Jeśli podzielimy to przez 100, to otrzymamy średnią K Kśr = SK/100 = ∑(N(K)/100)*K.
Ale liczbę N(K)/100 można traktować jako prawdopodobieństwo wypadnięcia K,
więc Kśr = ∑P(K)*K.
29 maj 14:33
Adam: Okej, w takim razie już rozumiem.

A co do tego początku, czy to nie powinno być zapisane według schematu bernoulliego?
29 maj 14:42
g: A umiesz to uzasadnić?
29 maj 14:57
Adam: Jeśli mamy mieć przy pierwszej próbie czarną, to jest to prawdopodobieństwo wylosowania czarnej
po prostu, w drugiej, to będzie prawdopodobieństwo wylosowania białej razy prawdopodobieństwo
wylosowania czarnej razy dwumian newtona (tylko teraz zastanawiam się jaki ten dwumian by
musiał być) itd, czy źle myślę? Mógłbyś wytłumaczyć swój sposób? Może wtedy by mi to
rozjaśniło
29 maj 15:30
g: Zauważyłem błąd w swoim rozwiązaniu. Powinno być:
P(0), P(1) bez zmian
P(2) = b/n * (b−1)/(n−1) * c/(n−2)
P(3) = b/n * (b−1)/(n−1) * (b−2)/(n−2) * c/(n−3)
P(k) = (b! / (b−k)!) * ((n−k−1)! / n!) * c
P(k) to prawdopodobieństwo sekwencji BBB... (B k razy) C. Jest ono iloczynem
prawdopodobieństw warunkowych, pod warunkiem, że poprzednio wyciągnięto ileś tam
białych. Na przykład pr. wyciągnięcia drugiej białej to (b−1)/(n−1), bo jest ono uwarunkowane
założeniem, że jedna biała już ubyła.
| | | |
Na siłę można użyć dwumianu Newtona, bo: b! / (b−k)! = | *k! |
| | |
29 maj 17:05
Adam: Noo, teraz to już wszystko rozumiem, wielkie dzięki za pomoc, naprawdę jestem Ci wdzięczny!

Przy okazji, jeśli masz czas lub będziesz miał ochotę, powiesz mi czy dobrze myślę o kolejnym
zadaniu?
Czas X bezawaryjnej pracy danego urządzenia jest zmienną losową X o
gęstości
f(x)=[tu jakiś wzór, chyba nieistotne i tak]
A. Oblicz prawdopodobieństwo P(5≤X≤10) i zaznacz na wykresie funkcji
gęstości
B. Wyznacz i narysuj dystrybuantę zmiennej losowej X i zaznacz
prawdopodobieństwo obliczone w poprzednim podpunkcie
Czyli muszę sobie po prostu policzyć f(1), f(2) itd do f(10) i potem odjąć f(5) od f(10)?
Miałem coś podobnego w jednym zadaniu i +/− coś takiego się robiło, tylko nie jestem pewny czy
po prostu podstawiało się różne liczby za X czy to nie było przypadkiem związane z jakimś
rozkładem teoretycznym?
29 maj 18:59