Matematyka w gim...
Mariusz: Oraz potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
O bokach czworokąta ABCD wiadomo, że |AB|=|AD| oraz |CD|=|AD|. Przekątna AC dzieli ten
czworokąt na dwa trójkąty: równoboczny i prostokątny. Bok trójkąta równobocznego wynosi 4.
Oblicz pole czworokąta ABCD.
Bardzo bym prosił o pomoc ! To nie jest żadna praca domowa , tylko uczę się na sprawdzian ;x
29 maj 13:15
myszka:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś treść zadania
29 maj 13:25
Mariusz : Powinno być |AB| = | BC |, przepraszam..
29 maj 14:06
niezielony: Zrób sobie dobry rysunek i poczytaj trochę o własnościach trójkąta równobocznego oraz
trójkąta o kątach 45 45 90. Zadanko jest izi więc dasz radę
29 maj 14:47
Mariusz : ,,
29 maj 14:56
Mariusz : :((
29 maj 14:56
Mila:
a
2=b
2+b
2
2b
2=4
2⇔ 2b
2=16 ⇔b
2=8
P
ABCD=4+4
√3
==============
29 maj 16:29