Matematyka w gim..
Mariusz:

Witam , jestem w gimnazjum i nie potrafię rozwiązać tego zadania :
Pewien trawnik ma kształt części koła, zaznaczonej na rysunku obok. Ile opakowań nawozu trzeba
kupić, aby zasilić ten trawnik, jeśli jedno opakowanie wystarcza na 1 ar powierzchni?
Pole obszaru wskazanego przez strzałkę wynosi 70 ..
Czy mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Prosze
29 maj 13:08
Mariusz : Pomoże ktos (


:(
29 maj 14:09
6latek : 1ar= 100m2
Ptr= 70m2
Straczy jedno opakowanie czy nie ?
29 maj 14:13
Mariusz : Tylko nie chodzi o trójkąt chyba... O tą część przy łuku...
29 maj 14:19
6latek : To ze jesteś w gimnazjum nie zwalnia Ciebie z myslenia
A co zaznaczyles na rysunku ?
29 maj 14:23
ICSP: Oznacz przez r promień koła. Trawnik ma kształ ćwiartki koła, więc jego pole wyraża się wzorem
:
| | 1 | | 1 | |
P = |
| πr2. Trójkąt prostokątny ma pole równe |
| r2, więc pole twojego obszaru wyraża |
| | 4 | | 2 | |
się wzorem :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Po = |
| πr2 − |
| r2 = 70 ⇒ r2 = ... oraz P = |
| πr2 = ... |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
29 maj 14:27
Mariusz :

No niechcący,
, dokładnie to wyglądało tak:
29 maj 14:31
6latek : Przepraszam ja zle zrozumialem zadanie
Popraw . Nie 70m tylko 70m2
29 maj 14:33
Mariusz : Czyli ze 1 ar ma 100 m tak?
29 maj 14:35
6latek : NIe 100m a 100m2
Ar jest jednostka powierzchni a nie dlugosci
29 maj 14:37
Mariusz : No dobrze, to trzeba obliczyć pole zamalowanej części...
29 maj 14:41