matematykaszkolna.pl
kombinatoryka bartman23: 1. Na ile sposobów można rozmieścić 6 przedmiotów w trzech różnych pojemnikach tak, by w każdym były dokładnie dwa przedmioty? 2. 38. Pięć osób (każda ma jeden samochód) wymieniają się na weekend swoimi samochodami. W tym celu wrzucają do urny kluczyki do samochodów i kolejno je losują. Jeżeli ktoś wylosuje kluczyki do swojego samochodu, to losuje ponownie, a następnie zwraca swoje kluczki do urny. Może się zdarzyć, że po wylosowaniu swojego samochodu urna będzie pusta (pozostałe cztery osoby już się wymieniły samochodami) − wtedy osoba ta zostanie na weekend ze swoim samochodem. Ile może być różnych wyników takiego losowania, gdzie będzie dokładnie jedna para osób taka, że jedna z nich wylosowała samochód drugiej, a druga tej pierwszej? Kolejność nie ma znaczenia. Nie wypisuj wyników losowań (chyba że dla przykładu). Użyj odpowiedniej konstrukcji matematycznej. 2a). Ile może być różnych wyników losowania opisanego wyżej, że będą dokładnie dwie pary osób takie, że w każdej parze jedna z osób wylosowała samochód drugiej, a druga tej pierwszej? Kolejność nie ma znaczenia. Nie wypisuj wyników losowań (chyba że dla przykładu). Użyj odpowiedniej konstrukcji matematycznej.
29 maj 12:14
bartman23: pomoże ktoś?
29 maj 14:02
bartman23:
29 maj 15:07
bartman23:
29 maj 15:27
Jerzy:

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

1)
*
*3!

29 maj 15:46
bartman23: a ktoś wie jak zrobić to zadanie z tymi samochodami?
29 maj 15:58
Mila: Przedmioty różne.

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

1)
*
*
=90

29 maj 17:12
bartman23: no tak... odpowiedź Jerzego jest poprawna ale dalej nie wiem jak zrobić to zadanie z kluczykami do samochodów... Jerzy chyba nie wiedział
29 maj 17:17
Mila: W moim rozwiązaniu jest istotna kolejność pojemników.
29 maj 17:41
Mila: 2) Nieporządki .
29 maj 18:02
Mila: Masz odpowiedź do (2)?
29 maj 19:33
Bartmanxxx: Nie właśnie
29 maj 21:15
Mila:
 (−1)k 
!5=5!*∑(k=0 do 5)

=
 k! 
 (−1)0 (−11) (−1)2 (−1)3 (−1)4 (−1)5 
=120*(

+

+

+

+

+

)=
 0! 1! 2! 3! 4! 5! 
=44 na tyle sposobów mogą być wylosowane kluczyki w taki sposób , że nikt nie wylosuje swojego samochodu.
29 maj 21:18
Bartmanxxx: A zeby była dokładnie jedna para tych którzy wylosowali swoje to jak to zrobić? Ogólnie pomożesz mi z rozwiązaniem 2 i 2a?
29 maj 21:21
Mila: 2) jedna osoba wylosuje swoje kluczyki, pozostali jak wyżej.
nawias
5
nawias
nawias
1
nawias
 (−1)k 
*!4*∑(k=0 do 4)

k! 
licz 3) dwie osoby wylosują zamiennie kluczyki, pozostali jak wyżej.
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias
 (−1)k 
!3*∑(k=0 do 3)

k! 
licz Poszukaj w podręczniku teorii.
29 maj 21:24
Mila: Miałeś na wykładzie nieporządki?
29 maj 21:25
Bartmanxxx: Ale chodzi dokładnie o to aby była jedna para takich osób a pozostali swoje .., wytłumaczysz mi to jakos bardziej logicznie dlaczego tak?
29 maj 21:25
Bartmanxxx: Były ale nie było żadnych zadań dotyczących nie porządków dlatego myślałem zeby kombinacjami, moze permutacją. Nie wiedziałem czym dokładnie
29 maj 21:26
Mila: Inaczej to zrozumiałam.
29 maj 21:27
Mila: Zaraz.
29 maj 21:28
bartman23: Ile może być różnych wyników takiego losowania, gdzie będzie dokładnie jedna para osób taka, że jedna z nich wylosowała samochód drugiej, a druga tej pierwszej? i jeszcze ten podpunkt poniżej... więc tu raczej chyba chodzi o pare
29 maj 21:30
Mila: Dwie osoby wylosowały zamiennie kluczyki a pozostali swoje ? ( ale taka sytuacja nie wynika z opisu doświadczenia) 1 2 3 4 5 wszyscy mają swoje kluczyki 2 1 3 4 5 3 2 1 4 5 pierwsza i trzecia osoba maja zamiennie kluczyki, pozostali swoje
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

*1=10

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

− liczba ciągów malejących

możesz sobie wszystkie pasujące permutacje rozpisać i sprawdzić.
29 maj 21:57
bartman23: Ile może być różnych wyników takiego losowania, gdzie będzie dokładnie jedna para osób taka, że jedna z nich wylosowała samochód drugiej, a druga tej pierwszej? Mila a jak to ty rozumiesz? emotka
29 maj 22:00
bartman23: moze rzeczywiście ja coś źle rozumiem emotka
29 maj 22:00
Mila: Ja rozumiem tak, jak napisałam 21:24 ale zastanawiam się jak to zapisać za pomocą kombinacji (zasada włączeń i wyłączeń) albo za pomocą permutacji rozwiązać, nie pamiętam jakie przekształcenia są na permutacjach.
29 maj 22:25
bartman23: a może rzeczywiście masz racje...
29 maj 22:29
bartman23: tak Mila masz rację ! emotka zrobiłem sobie chwilke przerwy i doczytałem ze zrozumieniem ! dziekuje Ci bardzo, uratujesz moj tyłek przed kolosem jutro! <3 emotka
29 maj 22:39
Mila: No nie wiem, czy to jest precyzyjnie rozwiązane. Nikt ze studentów nie włącza się do pomocy. Napisz jutro. Skonsultuj dzisiaj z kolegą (prymusem) z roku. GOdzio gdzie jesteś?
29 maj 22:44