Własności wektorów
Benny: 1)
∀u,v,w∊Rn (u+v)+w=u+(v+w)
u=(u1, ..., un)
v=(u1, ..., vn)
w=(w1, ..., wn)
L=(u+v)+w=((u1, ..., un)+(v1, ..., vn))+(w1, ..., wn)
L=(u1+v1, ..., un+vn)+(w1, ..., wn)=(u1+v1+w1, ..., un+vn+wn) i tak samo dla prawej
strony?
2) przemienność tak jak wyżej?
3) e. neutralny dla dodawania
u+0→=0→+u=u
(u1, ..., un)+(0, ..., 0)=(u1+0, ..., un+0)=(0+u1, ..., 0+un)=(u1, ..., un)=u
4) wektor przeciwny
u+v=v+u=0→
u=(x1, ..., xn)
v=(−x1, ..., −xn)
u+v=(x1, ..., xn)+(−x1, ..., −xn)=(x1+(−x1), ..., xn+(−xn))=(x1−x1, ..., xn−xn)=
=(0, ..., 0)=0→
Takie rzeczy są na egzaminach ustnych? bleh
29 maj 12:03
jc: Tak

Na jakim kierunku dają takie zadania?
29 maj 12:14
Benny: Matematyka stosowana, ale czy takie coś dają to nie wiem, ale jak trzeba było dowód to możliwe,
że się trafi.
29 maj 12:22