znowu ja, funkcja kwadratowa, nie zdam, prosze o pomoc
crazymofo: Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= x2+bc+c jesli zbioerm wartości f jest
zbiór wartości <−1,∞) a jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,1)
29 maj 11:18
6latek : No musisz troche pomyslec
Z tresci zadania wiemy ze a=1
Zbior wartosci funkcji <−1,∞) czyli wspolrzedna yowa wierzchokla paraboli wynosi (−1)
czyli inaczej zapiszmy to q=−1
Jej wykres przecina os OY w punkcie (0,1)
Ze wzoru y=ax2+bx+c to wlasnie wspolczynnik c informuje nas o tym w jakim miejscu wykres
przecina Os OY czyli nasz c=1 bo wykres przecina os OY w 1
no to masz juz
y=x2+bx+1
Teraz sam pomysl nad tym jak wyznaczyc b
29 maj 11:33
6latek : a tam masz x2+bc+c ? czy ma byc x2+bx+c?
29 maj 11:36
crazymofo: x2 +bx+c
przepraszam, pomyliłam się
29 maj 11:44
kus: jak nie wiadomo co robić to ja zawszę deltę obliczam XD
29 maj 11:46
crazymofo: nie wiem czy to wyszłoby w tym przypadku haha
29 maj 11:48
ICSP: f(x
w) = − 1
Zostanie do rozwiazania jedno równanie kwadratowe.
29 maj 12:12
6latek : Zrobione ?
29 maj 14:53
crazymofo: wyszło mi że b to −2 aczkolwiek nie wiem czy dobrze zrobilam
29 maj 15:29
6latek :

No to aczkolwiek narysujmy wykres tej funkcji
y=x
2−2x+1
Niedobrze bo zbior wartosaci tej funkcji to <0,
∞)
a ma być <−1,
∞)
29 maj 15:36
prosta:
wtedy wzór funkcji: f(x)=x
2−2x+1=(x−1)
2 −−−−> W=(1,0)
niedobrze
29 maj 15:37
crazymofo: to ja nie wiem, chyba nie zdam
29 maj 15:38
6latek : No to pokaz jak liczylas
29 maj 15:39
crazymofo: podstawilam do iloczynowej
29 maj 15:40
prosta:
przecież nie znasz x1 i x2 ....iloczynowa nie przyda się
lepiej wziąć kanoniczną
29 maj 15:44
6latek : Ale tutaj nie masz postaci iloczynowej tylko ogolna
Zrob tak jak napisał ICSP
29 maj 15:45
crazymofo: macie racje, to jest dla mnie naprawde czarna magia
29 maj 15:46
6latek : Dobrze . Poprowadzi Cie
prosta 
Dwoje to za dużo
29 maj 15:46
ICSP: f(x) = x
2 + bx + 1
f(x
w) = −1
i dalej.
29 maj 15:47
prosta:
albo postać kanoniczna: f(x)=(x−p)
2−1 i f(0)=1
1=p
2−1
p
2=2
p=
√2 lub p=−
√2
stąd b=−2
√2 lub b=2
√2
29 maj 15:55
crazymofo: chyba łatwiej podstawić pod kanoniczną
29 maj 15:56
6latek : A rozumiesz to w ogole ?
29 maj 16:01
crazymofo: no własnie nie

29 maj 16:02
6latek : To będzie w takim razie problem duzy
Będziesz musiala odwiedzić swojego nauczyciela .
29 maj 16:07
crazymofo: No własnie z nauczycielem mam problem, jutro mam poprawę testu, niestety, jeszcze spróbuję to
zrobić, może ogarnę i dziękuje za cierpliwość i pomoc
29 maj 16:17
6latek : Do postu 15:47
Wzor na wspolrzedna x
w wierzchołka paraboli jest taki x
w= U{−b}[2a}
| | −b | |
nasze a=1 tutaj wiec xw= |
| |
| | 2 | |
Wartosc funkcji w x
w=q naszse q=−1
funkcja nasza ma taki wzor
f(x
w)=−1
piszsemy x
2+bx+1=−1
| b2 | | b2 | |
| − |
| +1= −1 (obie strony równania mnożymy przez 4 żeby pozbyć się mianownika |
| 4 | | 2 | |
| | b2 | | −b2 | |
4* |
| −4* |
| +4*1=4*(−1) |
| | 4 | | 2 | |
b
2−2b
2+4=−4
−b
2=−4−4
−b
2=−8
b
2=8
to b=
√8= 2
√2 lub b=−
√8 = −2
√2
29 maj 16:19
crazymofo: już jaśniej, bardzo dziękuje
29 maj 16:36