równanie różniczkowe
marian: y
2=xy'+2y
dlaczego to jest źle?
nie bardzo widzę bład...
29 maj 11:03
Mariusz:
| | y−2 | |
Po opuszczeniu logarytmów powinieneś podnieść |
| do kwadratu |
| | y | |
29 maj 11:07
jc: Raczej policzyć pierwiastek. Przed log powinna być 1/2 zamiast 2.
29 maj 11:11
marian: ehhh, źle rozłożyłem na ułamki, faktycznie ma być 1/2
| | y−2 | |
i stąd będzie lnx2=ln| |
| | |
| | y | |
dzięeki
29 maj 11:13
Leszek: rozwiazaniem tego rownania jest funkcja : y = 2/(1−x2) + C
sprawdzamy przez pochodna:
dy/dx = 4x/(1−x2)2
x*4x/(1−x2)2 =4/(1−x2)2 − 4/(1−x2)
4x2/(1−x2)2 = 4x2/(1−x2)2
29 maj 22:13