potrzebuje pomocy, wgl tego nie rozumiem. funkcja kwadratowa
crazymofo: Wyznacz wspólczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= 2x2+bx+c, jeśli funkcja f osiaga wartosć
najmniejszą równą 3, a jej wykres jest symetryczny wzgledem prostej x=1. Podaj przedziały
monotoniczności oraz zbiór wartości.
29 maj 10:39
6latek :

Czyli będzie taka sytuacja
29 maj 10:47
crazymofo: Okej, a wiesz może jak wyznaczyć te wspólczynniki?
29 maj 10:50
6latek : z treści zadania masz
p=1 q=3 i a=2
Z postaci kanonicznej
y=a(x−p)2+q
czyli y=2(x−1)2+3 wyznacz wzor w postaci ogolnej y=ax2+bx+c
29 maj 10:50
crazymofo: DZIĘKUJE CI BARDZO
29 maj 10:52
6latek :
29 maj 10:53