płytki
Karol16: Czy możemy podłogę w kształcie kwadratu o boku 3, 5m wyłożyć prostokątnymi płytkami o
wymiarach 25cm na 100cm bez rozcinania? Odpowiedz uzasadnij.
29 maj 08:12
Janek191:
Nie.
3*100 cm = 3 m < 3,5 m
4*100 cm = 4 m > 3,5 m
29 maj 08:20
Karol16: czemu takie uzasdnienie, a co z bokiem 25cm?
29 maj 08:23
6latek : nawet zebys wylozyl kafelkiem bokiem 25cm = 0.25m bok kwdratu 3,5m ( wylozysz bo wejdzie ci
14 kafelkow ) to bez obcinania nie obejdzie się z drugim bokiem kafelki . Janek 1919 napisał
dlaczego
29 maj 10:11
6latek : Mozaika tez nie wyjdzie bez rozcinania .
29 maj 10:13
Karol16: Takie uzasadnienie na sprawdzianie wystarczy?
29 maj 10:17
6latek : według mnie tak
29 maj 10:27