matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
kwiatek:
4
w trojkacie prostokatnym sinus jednego z katow ostrych ma wartosc
. oblicz dl
5
przyprostokatnych tego trojkata wiedzac, ze przeciwprostokatna ma dl 10.
5 sty 00:37
Anna:
piszę
5 sty 00:39
Anna:
x
x
4
8
sinα =
⇒
=
=
⇒
x = 8
10
10
5
10
x
2
+ y
2
= 10
2
64 + y
2
= 100 ⇒ y
2
= 36 ⇒
y = 6
5 sty 00:44