iwcia: nie rozumie o co tu chodzi szlochhhhhhhhhhh...........I3x-2I+x=3 i drugie to
Ix+5I-2Ix-4I=9 prosze o ratunek
3 lis 19:55
wikta: może tak: 3x-2+x=3 dla x>0 , x=5/4 -(3x-2)=3-x dla x<0
x=-1/2
4 lis 15:07
Michu: dla x ≥ 2/3
a potem
x < 2/3
... a nie 0
4 lis 15:35
takitam: źle. tam powinno być mniej więcej tak:
|3x-2|+x=3
jeżeli 3x+2 ≥0 (czyli x ≥-2/3) to
3x-2+x=3
4x=5
x=5/4 (spełnia założenie)
jeżeli 3x+2<0 (czyli x<-2/3) to
3x-2-x=-3
x=-1/2 (nie spełnia założenia)
więc x=5/4
4 lis 15:40
kolka : x>0 x+5-2x+8=9 , → x=4 , dla x<0 coś nie wychodzi mi x
prawidłowy
4 lis 16:16
iwcia: dziekuje sserdecznie
4 lis 16:17
tamtam: dla 1 .zał x>0 3x-2>0 →x>2/3 oba założenia są dobre
i wynik x=5/4
dla 2. zał.x<0 -(3x-2)>0 →3x-2<0 →3x<2 →x<2/3 i x<0 więc x<0 /z osi liczb./
x=-1/2 nie spełnia
2-gie zad, x=4 tylko ten wynik
4 lis 17:26
takitam: ano ja sam źle zrobiłem
4 lis 18:52