nierówność
dorota17: Z konkursu − moze ktoś umie nierówności
a,b,c liczby wymierne,różne, różne od 0, pokaż ze
a2/(b−c)2 + b2/(c−a)2 + c2/(a−b)2 ≤2
29 maj 08:00
dorota17: Nikt tu się nie zna na nierównościach?
29 maj 14:39
jc: Jeśli z aktualnego konkursu, to nie pomagamy

Podstaw a = 1, b= 1/2, c = 1/3. Co otrzymasz?
29 maj 14:49
dorota17: sory brakło mi połowy zadania
a,b,c liczby wymierne,różne, różne od 0,
a2/(b−c)2 + b2/(c−a)2 + c2/(a−b)2 ≤2
Pokaz ze
√(b−c)2/a2 + (c−a)2/b2 + (a−b)2/c2 jest liczbą wymierną
29 maj 14:58
dorota17: Poprawiłam treść
29 maj 16:00
Zbyszko:
Z jakiego konkursu?
29 maj 17:06
dorota17: Już dawny, wiec nie trwajacy
29 maj 22:42
Krzysiek: Ja jutro zrobię
29 maj 22:55
dorota17: czemu jutro?
29 maj 23:17
dorota17: choc ok
29 maj 23:19
jc: A czy w ogóle istnieją liczby wymierne spełniające nierównoość z założenia?
a = −180, b = 1369, c=1009 dają liczbę niewiele większą od , ale jednak większą.
30 maj 01:23
www: no a czemu sadzisz ze ich nie ma?
30 maj 08:03
jc: Myślę, że są takie liczby.
30 maj 08:37
www: ale napisałes: jc: A czy w ogóle istnieją liczby wymierne spełniające nierównoość z założenia?
30 maj 08:57
jc: Przykład: a=−15, b=9, c=16. Pierwsza suma daje 2, druga suma daje (343/120)2.
Myślę, że w nierównośći może zachodzić tylko równość i to jest klucz do rozwiązania.
30 maj 09:07
www: no ciekaw jestem jak to pokazć
30 maj 09:15
jc: Oto rozwiązanie:
| | a | | b | | c | | xy+1 | |
Jeśli x = |
| , y = |
| , to = |
| = |
| . |
| | b−c | | c−a | | a−b | | x+y | |
| | 1+xy | |
Mamy nierównośc: x2 + y2 + ( |
| )2 ≥ 2, |
| | x+y | |
przy czym równość zachodzi tylko w przypadku x
2 + xy + y
2 = 1.
W zadaniu mamy nierównośc w drugą stronę, a więc faktycznie mamy równośc.
| | xy+1 | |
Jeśli x2+xy+y2=1, to |
| = x+y i dalej |
| | x+y | |
| 1 | | 1 | | 1 | | x2+y2+xy | |
| + |
| + |
| = ( |
| )2. |
| x2 | | y2 | | (x+y)2 | | x y (x+y) | |
Wniosek: jeśli a,b, c spełniają założenia zadania,
to zachodzi teza zadania.
1 cze 10:20
jc: Dodam, że nierówność wynika z tożsamości:
| | xy+1 | | x2+y2+xy−1 | |
x2 + y2 + ( |
| )2 = 2 + ( |
| )2 |
| | x+y | | x+y | |
1 cze 10:28
jc: A tak na zakończenie znalazłem ∞ wiele trójek liczb całkowitych a,b, c
spełniających warunki zadania:
a= − (1+2t)
b = (1+t)2 (t−1)
c = t2(2+t)
t=2,3,4,5, ...
2 cze 00:15