Czy ciąg an jest arytmetyczny
Co ja robie na matfizie: Czy ciąg (an) jest arytmetyczny? Które wyrazy tego ciągu są dodatnie?
a)an=3n−72
b)an=(n−2)(6−n)
29 maj 01:51
Biol-chem się znalazł : Podstawiaj za n różne liczby
29 maj 02:07
6latek :

Uczniowie na profilu humanistycznym maja jeszcze gorzej
Ty przynajmniej wiesz ze liczby dodatnie to liczby >0
Wiec żeby wiedzieć które wyrazy ciągu a
n sa dodatnie należy rozwiazac nierownosc
a
n>0
| | 3n−7 | | 7 | |
a) |
| >0 to 3n−7>0 to n> |
| |
| | 2 | | 3 | |
Wyrazy ciągu naleza do liczb naturalnych wiec wyrazy a
3 , a
4 ,a
5 itd. sa dodatnie
b) (n−2)(6−n)>0 to n=2 lub n=6
Ramiona tej paraboli ida dol wiec n∊(2,6) a wiec wyrazy a
3 ,a
4 a
5 sa dodatnie (masz
wykres tego
czy ciag jest arytmetyczny to badaj roznice a
n+1−a
n . Musi to być stala niezalezna od n
29 maj 06:45
Janek191: a)
| | 3 n −7 | |
an = |
| = 1,5 n − 3,5 |
| | 2 | |
więc
a
n+1 = 1,5*(n +1) − 3,5 = 1,5 n + 1,5 − 3,5 = 1,5 n − 2
oraz
a
n+1 − a
n = (1,5 n − 2) − ( 1,5 n − 3,5) = 1,5 = r ( różnica )
Odp. ( a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
1,5 n −3,5 > 0
1,5 n > 3,5
n = 3
Odp.Wyrazy ciągu większe od 0, to : a
3,a
4,a
5 , itd.
29 maj 08:52