gdgdf
hh: na trapezie o podstawach 9 i 7 oraz wys. 2√2 opisano okrąg.Oblicz długość tego okręgu.
Jak sprawdzałam w odpowiedziach to wynik jest 9pi czyli oni przyjęli że dłuższa podstawa jest
średnicą okręgu opisanego,ale w treści zadania nic takiego nie było napisane więc dlaczego tak
przyjęli? da się to jakoś wytłumaczyć?
29 maj 01:38
6latek : Najpierw się zastanow nad tym czy na każdym trapezie można opisac okrag .
czyli zadaj sobie pytanie . Kiedy na czworakacie można opisac okrag ?
29 maj 06:55
Janek191:

Mamy
y
2 + 3,5
2 = r
2
( h − y)
2 + 4,5
2 = r
2
y
2 + 12,25 = r
2
( 2
√2 − y)
2 + 20,25 = r
2
8 − 4
√2 y + y
2 − y
2 + 8 = 0
4p{2] y = 16 / 4p{2]
y = 2
√2
więc
y = h
=====
zatem
r
2 = 3,5
2 + 8 = 12,25 + 8 = 20,25
r = 4,5
=====
29 maj 08:41
myszka:

|AE|=(a−b)/2= 1 , h =2
√2 to |AD|=
√1+8= 3
|EB|=(a+b)/2= 8 to d=
√64+8= 6
√2
z tw. sinusów w trójkącie ABD
29 maj 13:15