Pamparampampam
Jack: #Cardano
Miedzy macierzami a calkami...
Moglby ktos sprawdzic?

x
3−3x
2−18x+40=0
podstawienie
(y+1)
3 − 3(y+1)
2 − 18(y+1) + 40 = 0
y
3 + 3y
2 + 3y + 1 − 3(y
2+2y+1) − 18y − 18 + 40 = 0
y
3 + 3y
2 − 15y + 23 − 3y
2 − 6y − 3 = 0
y
3 − 21y + 20 = 0
y = u + v
(u+v)
3 − 21(u+v) + 20 = 0
u
3 + v
3 + 3u
2v + 3uv
2 − 21u − 21v + 20 = 0
u
3 + v
3 + 3uv(u + v) − 21(u+v) + 20 = 0
u
3 + v
3 + (u+v)(3uv − 21) + 20 = 0
zeby to nam sie wyzerowalo, no to
u
3 + v
3 + 20 = 0
albo
3uv − 21 = 0
zatem
u
3 + v
3 = − 20
uv = 7 −>>> u
3v
3 = 7
3 = 343
ze wzorow vieta x
2 + Bx + C = 0
− B = − 20 −> B = 20
C = 343
sa to pierwiastki rownania
z
2 + 20z + 343 = 0
Δ = 400 − 1372 = −972
√Δ =
√i2 * 972 = i * 18
√3 (albo − i * 18
√3) − nwm jak potraktowac
√i2 = |i| =?
| | − 20 − i * 18√3 | |
z1 = |
| = − 10 − i*9√3 |
| | 2 | |
| | −20 + i * 18√3 | |
z2 = |
| = − 10 + i*9√3 |
| | 2 | |
no i wlasciwie nwm co dalej...
[ciag dalszy nastapi?]
28 maj 22:33
28 maj 22:34
Jack: no prosze, czyli robie 2 podstawienia
najpierw
a nastepnie w rownaniu y
3 + py + q = 0
czy to twierdzenie jest uniwersalne? tak jak cardano?
28 maj 22:37
Saizou :
z tego co wiem to tak, ale mogę się mylić, musiałbym zajrzeć do literatury, ale nie posiadam
biblioteki w domu

Mnie nigdy nie zawiodła
28 maj 22:40
Jack: no dobra, to mam
y
3 − 21 y + 20 = 0
| | 21 | | 7 | |
podstawiam y = z + |
| = z + |
| |
| | 3z | | z | |
| | 7 | | 7 | | 9261 | |
(z + |
| )3 − 21( z + |
| ) + 20 = ... = z3 + |
| + 20 = |
| | z | | z | | 27z3 | |
niech t = z
3
| | 343 | |
t + |
| + 20 = 0 / * t (zał. t ≠0) |
| | t | |
t
2 + 20t + 343 = 0
a no i wlasciwie dochodze do tego samego momentu jak jestem czyli
Δ = ...
t
1 = − 10 − i*9
√3
t
2 = − 10 + i*9
√3
tylko nadal niezbyt wiem co dalej...
28 maj 22:48
Mariusz:
Saizou co jeśli z będzie równe zero ?
Jack sposób który przedstawiłeś jest wygodniejszy
no i nie trzeba rozbijać równania na przypadki
28 maj 22:48
Mila:
Ja też wolę Harriota.
28 maj 22:49
Jack: Ale moglby ktos lowiedziec co dalej
Bo mam "z" obliczone a potrzebuje iksy
28 maj 22:54
Mariusz: Mila
i dzielenie przez zero też wolisz
Jack rozwiązywałeś układ równań
u3 + v3 = − 20
uv=7
u3 + v3 = − 20
u3v3=343
Pierwiastki równania kwadratowego które znalazłeś to
u3 oraz v3
Jak wiesz w zespolonych pierwiastek to zbiór liczb
Znajdź takie u oraz v aby spełniony był układ
u3 + v3 = − 20
uv=7
Z tym Harriotem jest podobnie tylko wybierasz jeden pierwiastek równania kwadratowego
i bierzesz pierwiastek trzeciego stopnia
28 maj 22:57
28 maj 23:00
Jack: Ok, dzieki, przejrze na pewno
28 maj 23:04
Mariusz:
Tu masz także przedstawione jak rozwiązywać równania czwartego stopnia
W tych wątkach Vax przedstawił sposób rozwiązywania równań trzeciego i czwartego
stopnia użytkownikowi ICSP
Ja Vaxowi pokazałem jak rozwiązywać takie równania więc gdyby
Vax albo ICSP się nie zjawili a ty byś miał jakieś pytania to pisz
Ja wolę podstawienie y=u+v bo mam pewność że nie wyskoczy dzielenie przez zero
Jeżeli nie miałeś zespolonych a miałeś trygonometrię (wzory na funkcje trygonometryczne sumy),
wiadomości o funkcjach (wraz z funkcją odwrotną)
to zespolonych można uniknąć
28 maj 23:18
Metis: oj Mariusz za te twoje "docinki" do naszych Pań nie powinieneś zasługiwać na uwagę...
Po co te dodatkowe komentarze? Pani Mila i prosta poświęcają czas takim ja, innym
użytkownikom, i wielu z Nas naprawdę wiele im zawdzięcza.
A takie komentarze niczego nie wnoszą.
28 maj 23:45
Mariusz:
W moim przypadku Pani prosta zaspamowała mi temat
Co do Pani Mili to pozwoliłem się tylko nie zgodzić z nią bo
przy proponowanym przez nią podstawieniu trzeba uważać na dzielenie przez zero
28 maj 23:51
Metis: Uwierz mi, nie zgadzać można się w naprawdę bardziej kulturalny sposób.
28 maj 23:52
jc:
y3 − 21 y + 20 = 0
Przecież jedno rozwiązanie jest oczywiste: y = 1
y3 − 21 y + 20 = (y−1)(y2+y−20)
Pozostałe pierwiastki to
y = 4 oraz y = −5
29 maj 00:01
jc: Można też tak (tylko po co?):
y = 2 √7 cos α/3
y = 2 √7 cos (α/3 + π/3)
y = 2 √7 cos (α/3 − π/3)
gdzie α = arcos 10 / 73/2
29 maj 00:31
Mariusz:
Wiem ale domyślam się że bardziej niż na rozwiązaniu zależy mu na przećwiczeniu
ogólnej metody na takie równania
Zdaje się że w wątku do którego dałem odnośnik to równanie podane jest jako przykład
Ogólna metoda mu się przyda bo jak ktoś mu da złośliwy przykład do policzenia
wartości własnych macierzy 3x3 albo 4x4
Przyda się także gdy będzie miał do policzenia całkę z funkcji wymiernej gdzie w mianowniku
będzie wielomian trzeciego stopnia
Wielomian taki możemy dostać także przy rozwiązywaniu równania rekurencyjnego
(liniowego o stałych współczynnikach)
czy przy odwracaniu transformaty Laplace
29 maj 00:37
jc: Mariusz, tylko, że w przypadku, kiedy mamy 3 różne pierwiastki rzeczywiste
wielomianu o współczynnikach rzeczywistych we wzorach Cardano
pojawiają się pierwiastki 3 stopnia z liczb zespolonych. Mozna od razu
zapisać wynik w postaci trygonowmtrycznej, co zrobiłem w drugim wpisie.
W ogóle tylko raz widziałem sensowne zastosowanie wzorów Cardano.
Czy znasz zadanie o studni i patykach prowadzące do równania 4 stopnia?
29 maj 00:49
29 maj 08:15
Mariusz: Widziałem jeszcze jedno
ale jak chcesz to możesz je przedstawić
29 maj 08:17
Jack: Chcialem po prostu sie dowiedziec jak obliczac rownania gdzie pierwiastki wymierne ciezko
znalezc albo nawet nie istnieja.
inny przyklad
x
3 − x + 2 = 0
x = u + v
(u+v)
3 − (u+v) + 2 = 0
u
3 + v
3 + 3u
2v + 3uv
2 − (u+v) + 2 = 0
u
3 + v
3 + 3uv(u+v) − (u+v) + 2 = 0
u
3 + v
3 + uv(3uv − 1) + 2 = 0
u
3 + v
3 = − 2
27z
2 + 54z − 1 = 0
Δ = 3024 = 4
√189 = 12
√21
| | −54 − 12√21 | |
z = |
| = − 27 − 6√21 |
| | 2 | |
z = − 27 + 6
√21
u
3 = − 27 + 6
√21
v
3 = − 27 − 6
√21
wiec szukam wzorow skroconego mnozenia
| | √21 − 3 | | −√21 − 3 | |
znajduje liczby ( |
| )3 oraz ( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
x = u + v zatem
| | √21 − 3 | | −√21 − 3 | |
x = |
| + |
| = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
cos chyba jest nie tak...
29 maj 11:28
jc: Pierwiastek zamiast potęgi
u3 = −27 + 6 √21
u = (−27 + 6 √21)1/3
...
29 maj 11:37
Mariusz:
Błąd masz przy zapisywaniu równania kwadratowego
z układu równań przypominającego wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
Jak wygląda wzór Vieta na iloczyn pierwiastków trójmianu kwadratowego ?
29 maj 11:40
Jack: Tam jest plus...no tak
Dzieki
29 maj 11:50
29 maj 11:58
jc: Źle przeczytałem

Tak przy okazji, wydaje mi sie, że wzory Cardano przydają się tylko do
układania zadań, gdzie prosta liczba zapisana jest w dziwny sposób.
(5
√2 + 7)
1/3 − (5
√2 − 7)
1/3
(
√5 + 2)
1/3 − (
√5 − 2)
1/3
(9 + 4
√5 )
1/3 + (9 − 4
√5 )
1/3
Jeśli niczego nie pomyliłem, to w każdym przypadku mamy jakiś prosty wynik.
29 maj 12:11
Jack: 27z
2 + 54z + 1 = 0
Δ = 2916 − 108 = 2808
√Δ = 2
√702 = 6
√78
| | −54 − 6√78 | | −9 − √78 | | √78 | |
z = |
| = |
| = − 1 − |
| |
| | 54 | | 9 | | 9 | |
| | − 9 + √78 | | √78 | |
z = |
| = − 1 + |
| |
| | 9 | | 9 | |
szukam wzorow skroconego...
dobra poddaje sie
bez sensu...
29 maj 12:48
Mariusz:
Ja bym sprowadził ułamek do wspólnego mianownika,
rozszerzył przez trzy wyciągnął pierwiastek trzeciego stopnia
i tak zostawił
29 maj 13:23
jc:
z2 + 2z + 1/27 = 0, (z+1)2 = 1 − 1/27 = 26/27, z = −1 ± √26/27
x =− (1 + √26/27)1/3 − (1 − √26/27)1/3
29 maj 13:26