Parametry funkcji
Delcik: Witam
mam policzyć, dla jakiego parametru a funkcja jest ciągła
z delty wychodzą mi 2 miejsca
a1 = 1
a2 = −3
Jak sprawdzić, która z podanych wartości parametru jest odpowiedzią? Pozdrawiam!
28 maj 19:22
6latek : Wiesz sa warunki na to aby funkcja byla ciagla (niedlugo bede to powtarzal
Jesli napiszesz przepis na funkcje to ktos pomoze
28 maj 19:29
Metis: Podaj całe zadanie.
28 maj 19:32
Delcik:
| | ⎧ | ax +1 dla x<2 | |
| f(x) = | ⎩ | 2x − a2 dla x≥2 |
|
28 maj 19:46
Delcik: Podałem
28 maj 20:30
Jack:
lim (ax+1) = 2a + 1
x−> 2−
lim (2x−a2) = 4 − a2
x−>2+
funkcja ciagla gdy lim x−>2− f(x) = lim x−>2+ f(x)
oraz
f(2) = lim x−>2− f(x) = lim x−>2+ f(x)
zatem
2a + 1 = 4 − a2
i obliczasz f(2) dla funkcji 2x − a2
28 maj 20:36
Jack:
obydwie odp. sa poprawne
a = 1 lub a = − 3
28 maj 20:40
Delcik: ja z tego równania zrobiłem:
a
2+2a−3 = 0
Δ=16
a1 = 1
a2 = −3
Czyli źle? Nie wyliczamy delty?
f(2) dla 2x − a
2 to 4 − a
2
ehh... pomocy
28 maj 20:44
Delcik: Czyli zawsze jak wyliczę deltę to jest dobrze? Nie podstawiam tego nigdzie do wzoru funkcji czy
coś?
28 maj 20:45
Jack: dobrze liczyles
jak amsz
2a + 1 = 4 − a2
obliczasz delte itd
a = 1 lub a = −3
teraz liczysz f(2) i widzisz ze to to samo co limesy i oba "a" pasuja.
28 maj 20:52
Delcik: tzn 2a + 1 i 4 − a2?
28 maj 20:57
Jack: tak jest
jesli podstawisz a = 1
to lim lewy i prawy oraz wartosc funkcji jest rowna.
a jesli podstawisz a = − 3 to tak samo czyli lim lewy = lim prawy = wartosc funkcji.
28 maj 21:02
Delcik: Dziękuję
28 maj 21:04