Rozwiaz rownanie.
Tyc: 4x>5x2
tutaj nie jestem pewny.
7<5x−3x2
a=−3 b=5 c=−7
Δ=52−4*−3*−7=−64
√Δ=−8 ?
28 maj 19:16
6latek : Piszsesz rownanie a to jest co ?
4x>5x
2
−5x
2+4x>0
x(−x+4)>0
miejsca zerowe
x=0 lub −x+4=0 to −x=−4 to x=4
ramona w dol wiec x∊(0,4)
W drugim przykladzie to Cie Bozia pokaze

czy istnieje pierwiastek kwadrtoy z liczby ujemnej w liczvach rzeczywistych ?
No chyba z e rozwiazujesz w zespolonych
7>5x−3x
2
3x
2−5x+7>0
rozwiazuj teraz
28 maj 19:22
6latek : Zmen sobie zwrot u mnie bo ma byc
7<5x−3x2
3x2−5x+7<0
miejsca zerowe i napisac rozwiazanie (czyli przedzial gdzie ta nierownosc jest <0
28 maj 19:25
Tyc: Korzystam ze wzoru f(x)=ax2+bx+c bynajmniej tak mnie nauczyli w technikum. Takze wnioskuje ze
−3x2 to a=−3
28 maj 19:31
Tyc: Co do zespolonych to nawet nie wiem co to jest . ;3
28 maj 19:32
6latek : To takze musieli nauczyc juz nawet w gimnazjum ze przenosi sie na druga strone ze zmienionym
znakiem
28 maj 19:34
Tyc: Co do przenoszenia ze zmienionym znakiem to potrafie to zrobic,jednak nie wiedzialem jak za to
sie zabrac. Teraz juz rozumiem ,dzieki wielkie za pomoc ; )
28 maj 19:37
6latek : Na zdrowie
28 maj 19:42
Tyc: Defacto jest blad w twoim rozwiazaniu przy pierwszym przykladzie bo nie zgadzalo mi sie ze ta 5
znikla ,wydaje mi sie ze powinno to byc tak mniej wiecej −5x2+4x>0 i z tego obliczyc
28 maj 20:21
6latek :

Tak masz racje
Zgubilem 5
bedzie x(−5x+4)>0
| | 4 | |
x=0 lub −5x+4=0 to −5x=−4 to x= |
| |
| | 5 | |
28 maj 20:26